Yabancı Sağlık
Yabancı Sağlık Sigortası Zorunlu Mudur?

Yabancı Uyruklu Sağlık Sigortası Nedir?
Türkiye’de ikamet etmek isteyen ya da oturma izni almak isteyen yabancı uyruklu kişiler için zorunlu tutulan sigorta türüne yabancı sağlık sigortası denir.
Yabancı sağlık sigortası yaptırmanız; doktor muayenelerinde, tanı, teşhis ve tedavi gibi birçok sağlık hizmeti ve acil durum hizmetlerini kapsamaktadır.
Yabancı Sağlık Sigortası Teminatları Nelerdir?
Yabancı sağlık sigortası teminatları iki şekilde değerlendirilir. Biri ayakta tedavi teminatı diğeri ise yatarak tedavi teminatıdır.
Yatarak tedavi teminatları genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Ameliyat İşlemleri
- Refakatçi ve Yemek Giderleri
- Hastanede Kalınan Süredeki Masraflar
- Radyoterapi
- Kemoterapi
- Suni Uzuv Giderleri
- Diyaliz
Ayakta tedavi teminatları ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:
- Doktor Muayene, Tetkik ve Tedavi Hizmetleri
- Tahliller
- Tedavide Kullanılan İlaçlar
- Fizik Tedavi Hizmetleri
Bu teminatlar, poliçenizin geçerlilik süresi boyunca aktif durumdadır ve 1 sene boyunca limitleriniz kapsamında geçerlidir. Eğer poliçe sahibi Türkiye’de yaşamaya devam edecekse poliçesini yenileyebilir ve geçerlilik süresini uzatabilir.
Yabancı Sağlık Sigortası Devlet Hastanesinde Geçer Mi?
Yabancı sağlık sigortası, kapsam olarak yalnızca özel hastane ve sağlık kuruluşlarında acil durumlar için geçerli olmaktadır.
Yabancı Sağlık Sigortası (İkamet İzni Sigortası) Zorunlu Mudur?
İkamet izni sigortası olarak da bilinen yabancı sağlık sigortası, Türkiye’de ikamet etmek veya yaşamak isteyen yabancı uyruklu kişilerin yaptırması gereken zorunlu bir sigorta çeşididir.
2014 yılında yürürlüğe giren bir düzenleme ile yabancı uyruklu kişilerin ülkemizde kalabilmeleri için en az 1 senelik sigorta yaptırmaları zorunlu hale getirilmiştir.
Yabancı uyruklu sağlık sigortası ile yurt dışından gelen kişiler ve aileleri için anlaşmalı hastanelerdeki sağlık hizmetlerinden teminatlar doğrultusunda faydalanabilir.
Yurt dışında geçici görevde olanlar, eğitim için giden öğrenciler (erasmus, yüksek lisans…) gibi genellikle altı aydan daha uzun bir süre kalması gereken kişiler için seyahat sigortası gibi altı ay geçerlilik süresi olan sigortalar yerine tüm sağlık ihtiyaçlarını giderebildikleri ve en az bir yıl geçerli olan yabancı sağlık sigortasının yapılması gerekmektedir.
Aynı şekilde ülkemize gelen tüm yabancılar da yabancı sağlık sigortası poliçesine sahip olmak zorundadırlar. Türkiye’de bulunan süreye göre sigorta poliçenizin başlangıç ve bitiş tarihini kontrol etmeli ve ülkede belirlenen zamandan daha fazla kalınacak ise süre bitmeden önce poliçe yenileme işlemi gerçekleştirilmelidir.
Bir Türk vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu kişiler için ise biraz daha farklı bir uygulama yapılmaktadır.
Eşi Türk Olanlar İçin Yabancı Sağlık Sigortası Zorunlu Mu?
Yabancı uyruklu birinin eşi Türk vatandaşı ise SGK güvencesi var mı diye sorgulama yapılır. Eğer var ise yabancı eşler, eşlerinin sahip olduğu tüm imkan ve hizmetlerden yararlanabilmektedir. Fakat eşinin SGK güvencesi yok ise yabancı uyruklu kişi yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorundadır.
Özetle, yabancı sağlık sigortası Türkiye’de kalmayı düşünen tüm yabancı kişiler için zorunlu bir sigorta haline getirilmiştir.
Hangi Yabancı Uyruklular Özel Sağlık Sigortası Yaptırmak Zorunda Değildir?
Her ne kadar yabancı sağlık sigortası zorunlu demiş olsak da zorunlu olmadığı bazı özel durumlar da mevcuttur. Hemen aşağıda bahsedeceğimiz durumlarda olan yabancılar Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) gerekli imzalı ve kaşeli evraklarını aldıklarında yabancı uyruklu sağlık sigortası yaptırmak zorunda değillerdir.
İşte o durumlar:
- 18 yaş altındakiler
- 65 yaş ve üstündekiler
- Çalışma iznine sahip olan ve sgk primi çalıştığı yer tarafından yatırılan kişiler
- Eşi çalışma iznine sahip olan ve sigortası olan yabancılar
- SSK ya da bağkur primi ödeyen türk vatandaşı ile evli olan kişiler
sağlık sigortası yaptırmak zorunda değillerdir.
Ancak T.C. vatandaşı ile evli olan birinin eşinin de SGK güvencesi yok ise yabancı uyruklu kişi sigorta yaptırmak zorundadır. Türk vatandaşları ile evli olmak direkt olarak muafiyet sağlamamaktadır.
Mavi Kart Nedir?
Mavi Kart, Türkiye’de doğup Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ama daha sonrasında kendi isteği ile vatandaşlıktan çıkma talebinde bulunan kişilere ve üçüncü derece kadar olan alt soylarına verilen resmi bir kimlik belgesidir.
T.C vatandaşlığından çıktıktan sonra alınan bu karta sahibi kişiler, seçimlerde oy kullanma ve aday olma hakkı ya da askerlik yapma gibi birçok hak ve sorumluluktan muaf tutulmaktadırlar. Fakat diğer tüm Türk vatandaşlarına sunulan haklardan yararlanabilirler.
Mavi karta sahip olan kişiler, özel hastane hizmetlerinden faydalanmak isterlerse eğer özel sağlık sigortasına başvurmaları yeterli olmaktadır.
Yabancılar İçin Sağlık Sigortası Ücreti Ne Kadar?
2022 yabancı sağlık sigortası fiyatları, bazı sigortalar gibi büyük artış yaşanan sigorta türlerinden birisi olmuştur. İkamet izinleri ve vize taleplerinde yaptırılan asgari teminat yapısının bu yıl içerisinde değişmesi bu artışın en temel sebeplerinden birisi olmuştur.
Bu düzenlemeyi yapmanın güzel yanlarından biri de yabancı uyruklu sağlık sigortalarındaki teminat ve primler değiştiği için hastanelerde daha kullanışlı bir hale gelecektir.
“Yabancı sağlık sigortası kaç para?” sorusunun yanıtı için de net bir şey söylemek pek mümkün değildir. Sigorta yaptırdığınız şirket ve sizin de istekleriniz doğrultusundaki ek teminatlar kapsamında farklılıklar göstermektedir.
Siz de yabancı sağlık sigortası poliçenizi oluşturabilir, Süper Sigortam ile avantajlı ve güvenli bir şekilde yabancı (uyruklu) sağlık sigortası teklifi alabilirsiniz. Hemen hızlı teklif alarak fiyatları öğrenin!